Sağlık İçin Acıka

Kırmızı Biberin Yararları;

Kırmızı biber kanser hücrelerini öldürüyor. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Klinik Şefi Prof. Dr. Necat Yılmaz, genetik ve çevresel faktörlerin kalın bağırsak kanseri gelişimine olan etkisinin iyi bilindiğini belirtti. Kanser cerrahisi, radyoterapi ve kemoterapi alanlarındaki gelişmelere rağmen tedavi oranlarında çok düzelme olmadığını, ancak yine de kansere karşı en iyi yolun tedavi olmayı sürdürmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, ‘Geçen yıllarda yaptığımız ve batılı bir çok araştırmacının yayınladıkları benzer çalışmalarımızı kamu oyu ile paylaştım.

Son olarak Güney Koreli araştırmacıların Nisan 2009'da ‘Cellular& Molecular Biology Letters’ isimli dergide ve Anticancer Research dergisinin ocak sayısında yayımlanan çalışmada, karaciğer kanser hücresi üzerine kapsaisin etkisinin incelendiğini vurgulayan Prof. Dr.Yılmaz, ‘Kapsaisin (trans-8-metil-N-vanillyl -6-nonenamide), biberin temel acı maddesi olup, birçok hücre tipinde, bir anti-tümör etkisi sergilemiştir. Ancak, kapsaisinin anti tümör etkisi tam açıklanmamıştır’ dedi.

ACI BİBERİ SIK TÜKETELİM
Bu çalışmalarda, belirli bir kapsaisin dozunun kalın bağırsak ve karaciğer kanserini oluşturan hücrelerde apoptozis (hücre ölümü) yaptığını gösterdiklerini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Kapsaisin, bu faydalı etkisini, hücrede reaktif oksijen türlerini artırarak hücrenin mitokondrisini bozmaktadır. Kapsaisin aynı zamanda ‘Kazpaz 3' isimli kanser hücresinin ölümüne yol açan bir enzimi de uyarmakta ve kanser hücresinin ölümüne yol açmaktadır. Kısaca, acı biberi sık tüketelim, doğal beslenmeye özen gösterelim. Aksi takdirde hem sağlığımızı kaybederiz hemde ülkemizin kıt kaynakları ilaçlara ve tedavilere harcanır, bize her gün yeni bir hastalığa, yeni bir virüs(Domuz gribi gibi) üretimine yol açan gıdaları empoze ederler. Daha sonra kanserin ilacı diye, bize biberimizi milyarlarca dolara tekrar satarlar. Her ne kadar tam mekanizması anlaşılamamış olsa da kalın bağırsak kanser tedavisinde kapsaisin çok faydalı bir ajan olabilir.’

Prof. Dr. Necat Yılmaz, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloit madde ‘kapsaisin’in, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğunu daha önce tespit ettiklerini ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, ‘Örneğin ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P- maddesi, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biber, kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösteriyor’ diye konuştu. Kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki faydalı etkilerini gösteren birçok temel çalışmanın mevcut olmasına rağmen Türkiye’deki araştırmacıların bu konu ile yeterince ilgilenmediğini savunan Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu: ‘Ne yazık ki ülkemizin araştırmacıları, kırmızı biberle ilgili konuya yeterli derecede ilgi göstermemiş ve bu konuda sınırlı sayıda çalışma yapılmış. Uzakdoğu ve batılı araştırmacılar bu konuda daha fazla araştırmaya yer vermişler. Halbuki biber üretimi ve tüketiminde ülkemiz eşsiz. Bu çalışma ile amacımız ülkemiz araştırmacılarının, halkımızın ve kamuoyunun dikkatini bilimsel veriler ışığında kırmızı biber üzerine çekmektir.’

KIRMIZI BİBER: CAPSİCUM ANİTUM

Halk arasında isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise ‘capsicum anitum’ adıyla bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki. Ana vatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa’ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16. yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı. Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan’a ise bu bitki 17. yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı. Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye’de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte. L.T. Tresh adlı bilim adamı, 1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit ederek, adını ‘capsaicin- kapsaisin’ koymuştu. Kırmızı biberde bulunan E ve C vitamini, kötü kolestrolü düşürür. Acı pul biber portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini içeriyor. Kırmızı biberde bulunan "fenolin" adlı antioksidan madde felç riskini azaltır ve kalbe iyi gelir. Kırmızı biberin renk maddesi "likopen" ise bağırsak, rahim ve prostat kanserinden korur. Likopen domatesin de renk maddesidir.

Kırmızı biberdeki "ß-karoten", A vitamininin ön maddesi olup (Pro vitamin A) bağışıklık sistemini güçlendirir. ß-karoten, sebze ve meyvede bulunur ve vücutta A vitaminine dönüşür. Havuç, yeşil sebze, bezelyede bulunur. B12 vitamini ise ette bulunur, sebzede bulunmaz. Bu yüzden vejeteryanlar B12 vitamin takviyesi almalıdırlar. B6 vitamini ise, meyve, kırmızı et ve balık, muz, sebze, meyve, fındıkta bulunur. Kırmızı biberdek, "capsaisin" ise prostat tümörlerini yok eder. Kimyon da prostat kanserini önlemektedir. Kırmızı biberde bulunan
capsantin adlı madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullardır.

  • Kırmızı biber mide suyu ve tükrük oluşumunu arttırır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır.
  • Krampları giderir, kolerayı önler.
  • Kanser tedavisinde kullanılır.
  • Terlemeyi arttırır, gut hastalığına iyi gelir.
  • Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Sinir hastaları için doğal yatıştırıcıdır.
  • Vücutta aşırı yağ ve kolestrol birikmesini önler.
  • Antibakteriyel etkisi ile hastalıkları önler.

Kırmızı biber içinde öyle maddeler barındırıyor ki her derde deva olduğunu söylesek yalan olmaz. İşte mucize her derde deva sebze: Yararı saymakla bitmeyen kırmızı biberin yarralarından bazıları Özellikle güney ve güneydoğu illerimizde üretilip tüketilen kırmızı biber bilindiğinin aksine çok faydalı bir sebze... Sağlıklı kurutulmuşları da taze yenilenleri de fayda sağlıyor. Ülkemizde çok fazla üretildiği halde yapılan araştırmalar çok değil. Daha çok Batılı bilimadamlarının araştırmaları bize gösteriyor ki güçlü antioksidan etkisinin yanı sıra kırmızı biberin faydaları saymakla bitmiyor...

İşte bunlardan en az bilineni...

VÜCUTTAKİ YAĞLARI YAKIYOR, ZAYIFLATIYOR
.
İçindeki acı madde “capcaicin”, vücudun kan dolaşımını hızlandırarak ısısını artırmasına neden oluyor. Vücudun forma girmesine yardımcı olan bu etkiye de “termojenes” adı veriliyor. Vücut ısısı ne kadar artarsa yağ yakımı da o derece hızlanıyor. Terlemeyi artırdığı da biliniyor. Bu nedenle de zayıflatmada etkisi büyük.

KIRMIZI BİBER HER DERDE DEVA... İŞTE MİKROPLARI ÖLDÜREN ÖZELLİĞİ...


ANTİBİYOTİK ETKİSİ GÖRÜYOR
Bulaşıcı hastalıklara karşı etkilidir. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı direncini artırır. Mikropları öldürüyor.

AYNI ZAMANDA ETKİLİ BİR AĞRI KESİCİ

İçindeki bir başka madde de ağrı kesici ve iltihap çözücü işlevi görüyor. Romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir.

GRİP VE SOĞUKALGINLIĞININ İLACI

İçinde portakaldan daha çok C vitamini barındıran kırmızı biber aynı zamanda grip ve soğuk algınlığına da birebir.

MİDEYE BİREBİR, SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR


KIRMIZI BİBER MİDEYE BİREBİR
Kırmızı biber, mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır. Mide asidini düzenliyor. Mideyi ısıtır, çalışmağa zorlar, böylece yemeklerin ve bil­hassa et yemeklerinin hazmını kolaylaştırır. Mide tembelliği, hazım zorluğu, iştahsızlıkta da çok etkili. Yemeklerin gaz yapmasını önler. İshali geçirir, Kusmaları durdurur.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Ayrıca kırmızı biberin kolesterol düşürücü etkisi de biliniyor.

KANSERİN ÖZELLİKLE DE PROSTATIN EN BÜYÜK DÜŞMANI...
Kanser önleyici etkisini içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor.Amerikalı bilimadamlarının araştırmasına göre kırmızı biberin içinde etkin olarak bulunan ve acılığını veren bir madde ise prostat kanseri hücrelerinin “intiharına” neden oluyor. Los Angeles’teki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde “kapsaisin”, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde bunların parçalanarak yok oldukları görüldü. Laboratuar farelerine nakledilen kanserli insan prostat hücrelerinin yüzde 80’inin “kapsaisin” karşısında imha oldukları ortaya çıktı.

İDRAR YOLLARINA DA ETKİLİ...
Bütün vücudu harekete geçirir, ısıtır. Bu sayede bol idrar ve ter sök­türür. Vücutta birikmiş fazla suyu boşaltır. Kırmızı biber bir çok hastalığa deva olan, sağlık açısından faydaları sayılamayacak bir sebzedir. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre kırmızı biberin, vücuttaki yağları eritmeye yardım ettiği, antibiyotik etkisi gösterdiği, grip hastalığının iyileşmesinde rol oynaması, ağrı kesici, mide dostu, kanserin bir numaralı düşmanı, kolesterol düşürücü bir etkisi olduğu ve afrodizyak etkisinin olduğu saptanmıştır. Kırmızı biber iyi bir yağ yakıcıdır: Kırmızı biber içerdiği “capcaicin” maddesiyle vücuttaki kan dolaşımın hızlanmasını ve böylece vücut ısısının artmasına sebep oluyor. Bilindiği gibi vücut ısısı ne kadar artarsa yağ yakım hızı da o derece artıyor. Bu yüzden kilo vermek isteyenler kırmızı biberi sıkça tüketebilirler. Kırmızı biber antibiyotik özelliği gösterir: Kırmızı biber vücuttaki mikroplarla savaşma özelliğiyle iyi bir antibiyotiktir. Kırmızı biber ağrı kesicidir: Kırmızı biber içerdiği bir maddeyle ağrı kesici özelliği kazanır. Özellikle romatizmal ağrılara iyi gelen kırmızı biber krampları da azaltır.

Kırmızı biber gribe iyi gelir: Kırmızı biberin içeriğinde C vitamini olduğu pek çok kimse bilmez. C vitamini barındıran kırmızı biber, gribal enfeksiyonlarla savaşmak için ideal bir besin maddesidir. Kırmızı biber mide dostudur: Kırmızı biber yiyen birinin midesinde asit ve tükürük salınımı artar. Böylece kırmızı biber yiyen biri besinleri daha kolay sindirir. Özellikle et yemeklerinin yanında kırmızı biber yemeniz sindiriminize yardımcı olacaktır. Bunun yanında bu sebze sayesinde kusma şikayeti olanların ve ishal olanların şikayetleri kırmızı biber sayesinde en aza inecektir. Kırmızı biber kolesterol düşürür: Kırmızı biberin kolesterol düşürdüğü de tespit edilmiştir. Kırmızı biber kanser önleyici en önemli gıdalardan biridir: Amerikalı bilim adamların kırmızı biber üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre kırmızı biber içerdiği karotenoid maddesiyle kanser oluşumunu önlüyor hatta prostat kanseri hücrelerinin yok olmasına yardımcı oluyor. California üniversitesinde yapılan bir çalışmayla kırmızı biberin içerisinde yer alan “capsaisin” maddesinin prostat kanserli hücrelere enjekte edilmesiyle kanserli hücrelerin parçalandığı görülmüştür. Bu yönüyle kırmızı biber kanser hastaları için faydalı bir besindir.